Alba Dedeu va néixer a Granollers, capital del Vallès Oriental, l'any 1984.
Va estudiar Medicina a la Universitat de Barcelona i a la Università degli Studi de Florència, Itàlia, com a part del programa Erasmus.
Actualment treballa com a traductora i viu a les Franqueses del Vallès, també al Vallès Oriental.
La seva obra debut és Gats al parc.
Maniquins
El tema de Maniquins i el que vol reflectir l’autor en aquesta obra és el dret a ser lliure i ser el que un vol. Com a temes secundaris destacarien el control que exerceix el consumisme sobre nosaltres ja que mostra la societat com un grup que no para de consumir, la majoria de vegades, coses innecessàries; i la monotonia que pateixen els maniquins de les botigues, on només poden ser qui són quan es baixen les persianes.
El conte tracta sobre un maniquí que viu en una botiga de roba amb els seus companys, avorrits amb la rutina, només trencada durant la nit –l’únic moment en que poden relaxar-se; el protagonista s’obsessiona amb les dones que entren a la botiga i les seves converses, el mar, l’oblit, el paraigües... Durant molts dies i moltes nits meditant sobre la llibertat i la rutina que porta decideix fer un pas més i escapar-se de la botiga, de la seva vida monòtona. S’escapa i comença a córrer tan com pot. La gent, al mirar-la, se’n riu però ella no li dóna importància. Es sent lliure, feliç.
Després de molt córrer es troba el somiat mar.
Els personatges que apareixen a Maniquins són el maniquí protagonista, la resta de maniquins i la gent que se’n riu en el carrer. Els maniquins estan farts de la seva rutina però que els hi fascinen els temes dels que parlen les persones que deambulen per la botiga on està. El maniquí protagonista però, té la intenció d’escapar-se i al final ho aconsegueix mentre que els seus companys tenen por de trencar amb aquesta rutina ja que no saben que hi ha fora d’aquesta.
La gent exemplifica la societat consumista en la que vivim i alimenta les ànsies del maniquí protagonista a trencar amb la seva rutina.
L’espai on transcórrer la gran majoria de l’obra és la botiga de roba, però canvia quan ella s’escapa i passa a ser el carrer i després la platja.
Els temps històric és contemporani, és a dir, que s’ha escrit en aquesta època. Els tems narratiu transcórrer en varis dies perquè el maniquí ens descriu la seva rutina durant varies jornades.
El text està externament estructurat en paràgrafs ja que no és prou llarg com per dividir-se en capítols; i internament en dues parts: la introducció de la vida del maniquí on ens mostra les seves inquietuds i pensaments, i la fuga i el procés de decisió.
El narrador d’aquest fragment és intern i en primera persona ja que és el protagonista. “Nosaltres mai no hem deixat de creure en promeses, ni ens deixem endur pels somnis” (Pg. 64; línia 3).
L’estil de Maniquins forma part d’una compilació de contes, Gats al parc. L’estil d’aquest conte és doctrinal ja que pretén fer veure a la societat com n’és d’opressora i consumista.
En definitiva, és un conte on narra les experiències en primera persona, d’un maniquí que es veu empresonat dins la seva rutina i que en vol escapar. També ens fa reflexionar sobre la societat, la seva manera de funcionar i ens ajuda a apreciar la llibertat que nosaltres tenim, aquella que el maniquí no tenia.
Biografia
Webs
Per escoltar la lectura de Maniquins visitar: Lectura de maniquins
Per: Toni Aspa, Adso Condal, Clàudia López i Carles Torner
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada