dijous, 15 de desembre del 2011

"L'intrús" de Miquel Martí Pol

Al següent enllaç trobareu la grabació del conte L'intrús de Miquel Martí Pol fet por: Yasmina Ketami, Maria Moreno i Daiana Chavasco. Esperem que os agradi. http://www.goear.com/listen/99a8f38/conte-miquel-marti-pol-daiana-yasmina-maria

VERTICAL DE SERGI PÀMIES


VERTICAL

Lectura digital: 

Títol del conte: 
“Vertical” de Sergi  Pàmies

Fitxa de l’autor:

Nom i cognoms: Sergi Pàmies López. 

Moviment literari: Domina tot tipus d’estil literari contemporani, iniciant la seva carrera com escriptor de narrativa curta. A continuació es dedica a publicar novel·les d’un cert nivell. Concloent temporalment la seva carrera com autor de contes, per un públic més infantil i juvenil.

Cronologia: Neix a París l’any 1960.

Per més informació consultar:





Tema del conte:

Quan algú es proposa una dur a terme una cosa, no se’l pot aturar, perquè a la llarga se’n sortirà amb la seva. En aquest cas el suïcidi.

Síntesi de l’argument:

El protagonista de l’obra, un advocat, rep una trucada alertant-lo del possible intent de suïcidi del seu estimat pare.  Aquest abandona la reunió en la que estava i surt corrents al lloc dels fets. Aquest demana excés al lloc on està el seu pare i li concedeixen arribar-hi. Un cop enfilat  a la zona on estava el suïcida, aquest es fixa que l’home que es vol suïcidar no és el seu pare. El suïcida es precipita al vuit però gràcies a l’actuació dels bombers aconsegueix salvar la seva vida. Desprès el protagonista agafa al suïcida i se’l emporta a comissaria per firmar uns papers. Durant la tornada s’aturen a l’autovia i comencen a contemplar els vehicles que passen per ella. El suïcida aprofita la distracció del protagonista i es precipita per un pont acabant amb la seva vida.


Personatges:

Advocat: Protagonista de l’obra, el qual l’avisen de l’intent de suïcidi del seu pare. Aquest ho deixa tot per salvar-lo. Però aquest un cop al lloc dels fets s’adona que no és el seu pare, però en cap moment el deia sol i li dur a terme les gestions burocràtiques.

Suïcida: Home gras i vell, cansat de viure en un mont oprimit i ple de penúries, el qual es planteja acabar amb la seva vida fins que ho aconsegueix. Cal destacar que és un aficionat al motor i concretament als cotxes.

Espai:

El centre de l’obra succeeix en un cornisa de l’Hotel Toronto i en una avinguda on finalment el suïcida es vol treure la vida en elles.

Temps:

Present d’indicatiu. Com podem observar en aquesta línia:  L'han trucat per dir-li que el seu pare és a punt  de saltar des  de l 'últim pis de l'hotel  Toronto.

Estructura:

Plantejament on ens presenta un problema.
Nus on es desenvolupa l’acció dels fets, en aquest cas l’intent de suïcidi.
Desenllaç on es dona la història per finalitzada on el suïcida decideix acabar amb la seva vida.

Narrador:

Omniscient en tercera persona.

Opinió personal:

Aquest conte, ens aporta una mena de reflexió la qual nosaltres podem interpretar com un alliçonament, tot i que des del nostre punt de vista és negatiu perquè el fet de voler ajudar a una persona i no poder aconseguir fer-la canviar d’opinió per tal de millorar una actitud per el seu bé.
L’autor es basa en explicar molts detalls  sobre l’escenari i les qualitats de cada individu, sempre des d’un punt de vista entenedor i assequible a tots els públics.
Com a conclusió podríem extreure que davant una actitud pessimista de la vida, nosaltres molt poc i podem fer per ajudar a la persona necessitada, ja que aquesta farà el possible per dur a terme el seu propòsit. Però en cap moment mai abandonar l’ajuda cap a l’altre i deixar-ho d’intentar.

Bibliografia consultada:


Aleix Riba, Esteve Dalmau i Arnau Moret

dimecres, 14 de desembre del 2011

La gran esperança blanca de Francesc Serés


Ariadna Soldado/Marta Reig/Allison Miranda
1rA Batxillerat

Francesc Serés

Francesc Serés Guillén és un escriptor de llengua catalana que va néixer a Saidí, a finals de 1972,  una petita població situada a la comarca del Baix Cinca. Actualment resideix al Sallent (La Garrotxa). Va estudiar dues carreres a la Universitat de Barcelona: Antropologia i Belles Arts.
El moviment literari al qual pertany Francesc Serés és narrativa contemporània, dels nostres dies.
La seva producció literària és força extensa, i és autor de novel·les com Els ventres de la terra (2000), L’arbre sense tronc (2001) i Una llengua de plom (2002). Són aquestes tres novel·les les que composen la trilogia que es va publicar l’any 2003: De fems i marbres.
Més endavant, els anys 2006 i 2007, va escriure el seu llibre de contes La força de la gravetat i el llibre de les cròniques La matèria primera.
Al 2008, Caure amunt. Muntaner, Llull, Roig, recull tres obres teatrals basades en la vida i obra d’aquestes escriptors catalans. I per últim, al 2009 amb Contes russos, el seu últim llibre publicat, i que s’expressa com una antologia de contes d’escriptors russos imaginaris.  

Ha estat guardonat amb diferents premis, com per exemple el Premi de la Crítica Serra d'Or i amb el Premi Nacional de Literatura per la seva obra La força de la gravetat, i fa un any va rebre el Premi Ciutat de Barcelona de Literatura en Llengua Catalana per la seva obra Contes russos

La gran esperança blanca
Segon retrat amb paisatge al fons 

Tema del conte
En aquest conte, La gran esperança blanca, el tema predominant és el que vol entendre alguna cosa de la fatalitat. Es pregunta de manera reiterada sobre el perquè de les coses, sobre les certeses i les incerteses. Així doncs, són molts els moments en els que l’autor ens expressa el seu dubte davant la seva situació, davant la seva vida. 
També hi ha el tema del consol, “acceptar els fets i mirar d’adaptar-s’hi amb la xarxa de complicitats i silencis que l’envolten”. Hem d’acceptar el que és, el que hi ha, tot i que els records (que són el mateix que la ferida) allà estan i estaran. Una ferida la pots tancar, però en quedarà la marca a la pell. Pots oblidar un fet desagradable, però sempre en quedarà el record.
Hi és present l’esparver, que representa el cos fràgil que és present en tots els contes de La força de la gravetat. Sempre hi ha un ésser ferit, fràgil, que ens fa sentir a nosaltres més fràgils del que som. El protagonista té una vida tant monòtona que una de les úniques coses que recorda de la seva vida és aquest dia. Segurament no per ser diferent als altres, sinó per als valors que va aprendre a través de la vivència.

Síntesi de l’argument
La gran esperança blanca narra un episodi d’un home que es dedica des de fa dotze anys quan va acabar la seva carrera, a la feina de vigilant forestal: d’avisar dels possibles incendis que es poden provocar,  vigilar les nidificacions i les aus de la zona, i fins i tot, de netejar els camins. Amb el pas del temps, aquesta feina que abans li semblava agradable, es va convertir en monòtona per ell, una feina de poca importància. Només la vivència que va tindre un dia de juliol amb un esparver ferit, va fer canviar aquesta monotonia. Un esparver que tot i voler ajudar-lo, va acabar morint.















Personatges, espai, temps, estructura, narrador i punt de vista

Personatges
PERSONATGES PRINCIPALS. El protagonista de la història. És un home que porta treballant deu anys com a vigilant forestal d’una torre, i que s’encarrega d’avisar dels possibles incendis que es produïssin i vigilar les aus que s’havien reintroduït a la zona. L’hi agrada la seva feina, però és massa senzill i monòtona. Tot i així, ja s’ha acostumat a aquesta monotonia i la descriu com a fantàstica. Està realment involucrat amb la seva feina, ja que d’ella depèn el seu estat d’ànim: “De vegades estic content perquè he alertat de focs petits que haurien pogut convertir-se en autèntic monstres; estic content de tots els punts que he marcat...” Aquest fet ens fa creure que estima la natura i els animals que hi viuen en ella i l’hi agrada vetllar per aquests.
Sembla una persona a qui l’hi agradi reflexionar i pensar, sobre la vida i les coses. Reflexiona fins i tot sobre els paisatges, sobre el moviment dels cossos provocat pel vent. Aquest personatge és qui estableix una relació amb l’esparver, element important i que fa canviar la rutina del protagonista. PERSONATGES SECUNDARIS.
·         Agent forestal que l’hi fa l’entrevista i l’acompanya fins a la torre el seu primer dia de feina.
·         Pagès que fereix l’esparver i l’hi demana la seva ajuda. 












Espai
L’espai és conegut i real. La major part de la història es desenvolupa a la torre de de guaita de dalt de la serra, lloc on el protagonista passa la seva jornada laboral. També s’esmenten altres llocs: camp on el pagès fereix l’esparver, els boscos i camps de la comarca, els camins que neteja, etc.  S’hi anomenen alguns llocs coneguts pel lector que pot veure des de la seva torre com Montserrat i un tros dels Ports de Beseit, els Pirineus, el Cadí, el pla de Lleida... 











Temps
-TEMPS INTERN. A l’inici hi ha un sal enrere o flashback, ja que el protagonista ens explica la seva decisió un cop acabada la carrera i el seu primer dia de feina com a vigilant forestal. Ara, dotze anys desprès, recorda coses i tot el que porta de vida. I dins d’aquesta reflexió només recorda amb claredat un dia de juliol en que es va trobar un esparver ferit. És un dia, unes hores.
-TEMPS EXTERN O HISTÒRIC. És una novel·la actual, publicada el 2006 i per tant contemporània als fets. 


Estructura
No segueix una estructura lineal, ja que com hem dit ja retrospeccions en el temps. 
Tampoc ens presenta l’estructura típica de la narrativa: introducció o plantejament, nus i 
desenllaç. La historia que recorda de l’esparver però, si que segueix aquesta estructura 
lineal i específica. 

Narrador
El narrador, el que ens explica els fets, és intern i s’expressa en primera persona. 
És un personatge que forma part de la història que ell mateix explica, i que per tant transmet una visió subjectiva i parcial dels fets, ja que només pot narrar allò que veu o sap en aquell moment. Més concretament, és un narrador protagonista, ja que coincideix amb el personatge personal i és per tant, el centre de la narració, del conte. 

Punt de vista
Com ja hem dit, el narrador és subjectiu. Ens transmet els fets, les accions, el que veu i sent, des d’un punt de vista personal. 











Estil
Podríem dir que és un dels contes més complexos, ja que és una vivència personal directa i per l’ús que fa d’al·legories. Es lliga la vivència personal amb una determinada manera d’entendre el país i amb la situació de la llengua.
El seu estil el podríem definir per fer ús de frases llargues i compostes (abundància de frases subordinades), i té una puntuació que en alguns enunciats dóna com una mena de musicalitat i tendresa al text.
És un text literari, i per tant, el seu propòsit comunicatiu és el subjectiu, on hi són evidents els sentiments de l’emissor, l’ús de la primera persona, el llenguatge connotatiu, polisèmic i dels recursos estilístics (metàfores, hipèrboles, al·legories). Tot i que hi ha un gran treball per embellir l’escrit, creiem que té un registre força informal. La majoria de paraules s’entenen amb facilitat i no té una manera d’escriure gens recarregada, ni clusa, ni pesada. És un estil senzill i atractiu.
A més, hem de tindre en compte que és un conte no escrit per ser llegit per nens, així que també és normal que el registre i les paraules siguin més riques i que potser portin a la dificultat de comprensió d’algunes. 

Opinió personal
Creiem que és un conte que has de llegir dues vegades per acabar-lo d’entendre del tot, per entendre el que realment vol expressar l’autor. I encara així, te’n pots fer una idea equivocada. Pot tindre una interpretació lliure.
Tot i que la major part de paraules i expressions que utilitza no ens han suposat cap problema, les nombroses retrospeccions que fa en el temps si que et descol·loquen una mica. Al ser curt però, pots entendre el desenvolupament de la història sense complicació. Segurament, si fos una obra més extensa, això seria una dificultat afegida a l’hora de la lectura.
Ens agrada i interessa gratament la manera que té l’autor de veure les coses o la manera que tenen de veure les coses els seus personatges. El tema filosòfic hi és molt present, el fet de preguntar-s’ho tot contínuament, el fet de no saber res, el fet de no estar segurs de res. El vigilant forestal, tot i fer una feina excessivament monòtona, ell encara no sap que sent en fer-la. Es planteja si l’hi agrada o no, si creu que es monòtona o no,.. Les inseguretats i incerteses se l’hi tiren a sobre. I a nosaltres i a tots els humans això ens passa.  No podem veure que ho sabem tot, perquè en realitat ja moltes coses que segurament no sabem.
Com tots els contes, pretén ensenyar alguna cosa, donar algun valor moral. Per l’autor lo important és que siguem conscients de que hem d’acceptar les coses tal com són i adaptar-nos a elles el millor possible. Tant a les coses bones com a les dolentes. És més fàcil acceptar les coses bones, les que ja ens van bé, i que formin part de la nostre vida i rutina; però les coses dolentes, les coses que volem oblidar, les coses que ens fan sofrir i passar mals moments, també les hem d’afrontar per tal de poder-les acceptar i que formin part de la nostre vida. 

Lectura del conte:










Natura

Nàdia Alsinet, Helena Cabaco
• Títol del conte: NATURA


• Foto autor/a







• Fitxa de l’autor/a: nom i cognoms, moviment literari, naixença i mort, enllaç a un lloc web fiable, altres obres destacades.



Narcís Oller



Escriptor que va cultivar el realisme i el naturalisme.



Va néixer a Valls, el 10 d'agost del 1846, i va morir a Barcelona, el 26 de juliol del 1930.






La papallona (1882), L'Escanyapobres (1884), Vilaniu (1885), La febre d'or (1890-1892),La bogeria (1899) o Pilar Prim (1906).




• Tema del conte



La Tuies està malalta i l’Eloi l’intenta curar, però ni ell, ni el metge ni ningú pot fer-ho.

Hi ha sequera i no es ven ja que no es produeix gaire al camp.



• Síntesi de l’argument



És un conte que narra una història sobre l’Eloi, i la seva amada, la Tuies. S’han anat ja els seus fills, i ella està molt malalta, i l’han mirat molts metges i ningú troba què té. Tampoc pot regar les seves collites de mongetes perquè no pot deixar a la seva dona sola, allà molt malalta. Finalment, la Tuies mor.


• Personatges, espai, temps, estructura, narrador i punt de vista



Personatges principals: l’Eloi i la Tuies.

Personatges secundaris: el gat, la gallina, la Roseta, el mosso, el metge.



L’historia transcorre a casa l’Eloi i la Tuies i al camp.



És en un temps passat, però no gaire llunyà.



Narrador extern, omniscient: 3a persona.



Majoria estil indirecta i algunes parts directa


• Comentari sobre l’estil



Oller utilitza un estil indirecte, diu el què passa i el què pensen els personatges.


• Opinió personal



És una bona història d’Oller per llegir, tot i que sovint difícil d’entendre. El conte ha estat interessant i l’activitat divertida. Ens ha sapigut greu per la Tuies, perquè el seu final és trist.





http://www.goear.com/listen/694c5eb/natura-nadia-alsinet-helena-cabaco

dimarts, 13 de desembre del 2011

"Balada" de Jaume Cabré




Jaume Cabré és un autor català nascut al 1947. Cabré ha escrit guions de destacades series de la televisió com "Estació d'enllaç". A més a més és professor de l'Universitat de Lleida i és membre de la secció filòlica de l'Institut d'Estudis Catalans.També podem llegir obres seves de la narrativa catalana com la que analitzarem a continuació.

El conte Balada tracta sobre la pena d'una dona (Zorka) al perdre el seu fill a la guerra. Ens mostra el monòton dia a dia de la dona que deixa de cuinar i només plora i va a veure els cossos d'altres soldats i fills al riu Rzav, una zona prohibida al pas pel toc de queda controlat pels soldats "sense ànima ni religió" 



Hi podem trobar diferents personatges al llarg de l'obra com la Zorka (dona protagonista), Vlada (fill), veïnes i els soldats que acaben amb la Zorka al pont.

La narració passa en tres espais diferents: la Casa Negra, el carrer i el pont del Gel.


Sembla una història molt plana, aparentment aburrida, però només és l'estil d'aquesta obra
 ja que tracta un tema molt profunt com la pèrdua d'un fill i la mort d'ella, ja sense llàgrimes.


Balada ens ha semblat una obra força pesada al principi però quan ha començat a introduir diàleg i amb l'aparició dels soldats, ha canviat radicalment per fer-nos sentir el que li succeïa a la Zorka.

Aquesta és la nostra narració:

http://www.goear.com/listen/4689ba2/balada-j-cabre

Patrícia Forns
Núria Barrera

1r Batx A

"La dama salmó" de Quim Monzó


La dama salmó, per Quim Monzó


Quim Monzó és el nom amb què és conegut el narrador Joaquim Monzó i Gómez. Va néixer a Barcelona el 24 de març de 1952. Treballà com a grafista, realitzador cinematogràfic i corresponsal en alguns grans conflictes bèl·lics (Vietnam, Cambodja). Els gèneres literaris que ha treballat són la novel·la i el conte. El 1976 publicà la seva primera novel·la, L'udol del griso al caire de les clavegueres, que rebé el premi Prudenci Bertrana, i l'any següent, Self-Service, en col·laboració amb Biel Mesquida, obres considerades representatives de l'anomenada generació dels setanta i influïdes per la contracultura. L'illa de Maians (1985, premi de la Crítica Serra d'Or 1986), El perquè de tot plegat (1993, premis de la Crítica Serra d'Or i Ciutat de Barcelona 1994), Guadalajara (1996, premi Crítica Serra d'Or 1997), Vuitanta-sis contes (1999, premi Lletra d'Or i Premi Nacional de literatura catalana de narrativa, 2000), edició revisada de la seva obra en narrativa curta, El millor dels mons (2001),Tres Nadals (2003) i Mil cretins (2007, premi Maria Àngels Anglada de Narrativa 2008).

El conte tracta de l'anècdota d’un noi que, al tren, es troba l’amor de la seva vida, a primera vista; però ell no li és correspost.

Aquest és un conte d'amor en què un mosso que viatja en tren es troba per sorpresa amb una dona estrangera desconeguda per ell al seient del costat i mantenen una relació curta però intensa.  La dona, en veure’l al seu costat, li posa la cama a sobre de la seva. El noi actua amb incertesa: és una situació extravagant en la qual l'autor se centra a enfocar la inseguretat de l'home davant la dona. Ens podem trobar també davant d'una espera desesperant on el noi espera el moment de quedar-se sol amb la noia per “passar a l’acció”:  fan l’amor.
Finalment, quan el noi just començava, la dona baixa en la mateixa estació i se'n va. Ell triga uns segons, pensa que potser hauria d'anar amb ella, però quan surt es troba perdut. Veu com la dona del seus somnis abraça un home, besa la galta de qui probablement és el seu fill i puja a un cotxe. Se’n torna al tren abans de perdre'l.

• Personatges, espai, temps, estructura, narrador i punt de vista:

Home, Dona i familiars i Vell. En un tren i les diverses estacions. Fets actuals. Extern Omniscient.

L’estil de Quim Monzó en els seus contes és senzill i alhora elaborat. És a dir, utilitza un llenguatge planer, que és fàcilment interpretable, per a parlar de coses quotidianes de la vida. Gràcies a la seva capacitat d’explicar un fet normal de manera que el transforma en una delícia literària, trobem als seus contes un sentit reflexiu i amb perspectiva en l’observació en la realitat dels homes.
Els dos coincidim que La dama salmó és un conte que transmet una visió molt fidel de l’amor actual, que en molts casos és ràpid, fugaç i pràcticament inexistent. Tal com mostra el conte, l’única veritat en l’amor d’avui és el sexe. Ens ha sorprès agradablement el fet que Quim Monzó no hi té pèls a la llengua, ni en aquest conte ni en altres obres seves, com hem pogut comprovar.